Arménie

Arménské spotřebitele si obzvláště získaly Podravka polévky a Podravka přísada do jídel. Jehněčí, lilky, majonéza, jogurt a chléb podobný lepinji (opečený chléb plackovitého typu) lavash - to jsou základy arménské kuchyně.

Arménie

Centrála
Podravka d.d.
Ante Starčevića 32
48000 Koprivnica
Chorvatsko

Kontaktní osoba:
Aleksandar Yershov
tel: +727 250 1456
tel/fax: +727 250 1920
mob: +7 777 779 9569

Vedran Kelek, Výkonný ředitel pro východní Evropu

Výrobky Podravka jsou v tomto regionu zastoupeny již od 30. let.  Arménské spotřebitele si získaly zejména Podravka polévky a také výrobky z kategorie univerzálních i speciálních přísad do jídel.

Charakteristika kuchyně

Arménská kuchyně představuje směs tradičních chutí a pokrmů a vlivů arménské diaspory. Je to odraz historických a zeměpisných vlivů, stejně jako vlivů, se kterými lidé z Arménie přicházeli do styku.

Základem arménské kuchyně jsou plodiny a zvířata, která měla v oblastech obývaných Armény historický význam.

Tradiční způsoby přípravy masa, ryb a zeleniny představují nádivky, dušená masa se zeleninou a hašé. Základem arménské kuchyně jsou jehněčí maso, lilek, majonéza, jogurt a kvašený chléb (lavash).

Obilovinou preferovanou v arménské kuchyni je sušená drcená pšenice (bulgur), zatímco u jejich sousedů v Gruzii a Ázerbájdžánu jsou to rýže a kukuřice.

Hlavní rozdíly v arménské kuchyni ve srovnání s jejími regionálními sousedy jsou:

  • Chuť jídla je založena na kvalitě a čerstvosti pokrmů, nikoliv na koření.
  • Ke všem druhům jídel se přidává hojnost ovoce a ořechových plodů. V pokrmech můžete často nalézt: sušené meruňky, čerstvé melouny, čerstvá jablka, semínka granátového jablka, ořechy, mandle, pistácie, piniové oříšky.
  • Často se používají nakládané okurky a nakládaná zelenina.
  • Použití čerstvých bylinek jako přílohy.
  • Mnoho pokrmů, kde se něco něčím plní: plněné vinné listy, plněné zelné listy, plněná řepa, lilek, cukety a dýně, plněná rajčata, papriky, cibule, brambory. Také nadívané pečeně (často s droby), plněné ryby, jablka, kdoule, dokonce i melouny.

Když v arménské kuchyni přijde řeč na omáčky, nabízí se několik základních, které jsou pro region charakteristické:

  • tomatová omáčka nebo pomazánka (rajčata se v regionu začala pěstovat na počátku 19. století a okamžitě v arménské kuchyni zaujala důležité místo)
  • papriková omáčka nebo pomazánka
  • jogurtová omáčka
  • pomazánka Tahini (pomazánka ze sezamových semínek).

Omáčky se často s jídlem spojují ještě před podáváním, takže jídlo má často texturu guláše nebo husté polévky.

Arménské jídlo se skládá z malých předkrmů, takzvaných mezze, cereálních a zeleninových salátů, různých druhů masových koláčů, pečených mas a kebabů, různých druhů polévek, gulášů, chleba lavash nebo tenkého chleba připomínajícího pizzu, lahmajounu se sekanou (hovězí anebo jehněčí), různých druhů zeleniny a ochucovacích přísad. Když se lahmajoun servíruje, pokape se citrónovou šťávou a podává se s nakládanou zeleninou. V případě vegetariánského typu lahmajounu, se na těsto místo masa nanáší kořeněná omáčka/tomatová pomazánka. Lahmajoun jako důležité jídlo souvisí s regionem Kilíkie a s oblastmi blízko Sýrie a Libanonu.