Rakousko
Tradice popíjení kávy je v Rakousku velmi silná a dlouhá, do r. 1730 měla Vídeň více než tři desítky kaváren.
Vídeňskou kuchyni proslavily Vídeňský řízek, guláš a samozřejmě Sachrův dort.
Značka Podravka, leader v segmentu univerzálního koření, obohacuje svou vynikající chutí rakouskou kuchyni. Kromě Podravka přísady do jídel, jsou nejznámějšími výrobky Podraka Fix, Ajvar a zeleninové přílohy, polévky, masové konzervy…
Podravka d.d.
Ante Starčevića 32
48000 Koprivnica
Chorvatsko
Kontaktní osoba:
Kristinka Šajn, vedoucí podpory trhu
kristinka.sajn@podravka.hr
Mob: +385 98 433 810
Geografická poloha
Rakousko se rozkládá v jižní části střední Evropy na rozloze 83 857 km2.
Hlavní město je Vídeň a další větší města Graz, Linz, Salzburg a Innsbruck.
Rakousko je převážně hornatá alpská země, částečně s pahorkatinami a nížinami. Klima je kontinentální a horské. Největší řeky jsou Dunaj, Inn, Dráva a Mura.
Obyvatelé jsou Rakušané, Slováci, Češi, Italové, Slovinci a gradišćanští Chorvaté.
Pěstuje se zde obilí, brambory, víno, zelenina a ovoce a chová se dobytek, drůbež a včely.
Historické vlivy
Kromě četných podobností s německou kuchyní jsou v rakouské kuchyni také vlivy různých etnických skupin, a během dlouhého období Rakousko-Uherské monarchie, kdy se posouvaly hranice různými směry, měnily se také způsoby přípravy jídel.
Takže je v této kuchyni možno rozpoznat znaky německé, švýcarské, maďarské, turecké, slovinské, chorvatské, francouzské, španělské, nizozemské, italské, srbské i židovské kuchyně.
Charakteristiky kuchyně
Typické rakouské speciality se liší podle oblastí, historického vlivu, zeměpisné polohy a převážně pěstovaných surovin. Například kuchyně Burgenlandu je podmíněna nížinnou topografií, tradicionální kuchyní gradišćanských Chorvatů a blízkostí Maďarska. Množství čerstvého ovoce a otevřený chov drůbeže inspirovaly obyvatele k přípravě jídel jako Burgenländisches Erdbeerkoch (desert s jahodami) a Burgenländische Gänseleber (husí játra s cibulí).
Oblasti Kärnten a Steiermark mají blíže k vnitrozemní kuchyni s vlivy kuchyní italské, maďarské a zemí bývalé Jugoslávie. V těchto oblastech je oblíbena šunka a ovoce a zelenina, kterým se daří v mírnějším podnebí. Steirisches Verhackert's (nakrájený špek s česnekem a dýňovým olejem intenzivní chuti) a Steirisches Poulard (kuře nadívané bylinkami), to jsou hlavní speciality těchto oblastí.regions.
Rakousko je převážně hornatá alpská země, částečně s pahorkatinami a nížinami.
V kuchyni oblasti Niederösterreich (Dolní Rakousko) se projevují dlouhodobé historické styky se Středním východem, takže se kuchyně, založení na orientální, může chlubit specialitami jako Serviettenknödel mit Semmelkren (vařené knedlíčky s křenovou omáčkou a strouhankou) a Gezogener Apfelstrudel (jablkový závin).
Oberösterreich (Horní Rakousko) a oblasti podél hranice s Německem a Českem mají kulinářskou klasiku Linzer Torte, nebo stejně oblíbené Salzburger Nockerln (sněhové pusinky s vanilkovým cukrem).
Ve specialitách Tyrolska a Vorarlbergu (chladné zalesněné oblasti) jsou suroviny, specifické pro tyto oblasti a zahrnují i tradiční dovozy z Itálie a Švýcarska. Nejznámější jídla jsou: Tiroler Leber mit Polenta (hovězí játra s cibulí, špekem, kapary, citronovou šťávou a bílým vínem, podávané s palentou), Gröstl (restovaná cibule s bramborem) a Schlutzkrapfen (těstoviny, plněné špenátem a přelité rozpuštěným máslem a parmazánem).
Díky bohaté a dynamické historii je vídeňská kuchyně zvlášť zajímavá. Vládnoucí Habsburkové dlouhodobě rozšiřovali svoji vládu na státy různých kultur, a tím přijali i různé suroviny a způsoby přípravy jídel. Vídeňskou kuchyni proslavily Wiener Schnitzel (vídeňský řízek), Parmesanschöberlsuppe (polévka s knedlíčky z parmazánu), Fiaker Gulasch (podobný maďarskému guláši) a Sacher Torte (známý "sacher" s meruňkovým džemem a čokoládovou polevou).
Typické rakouské menu znamená 2 až 7 chodů - v závislosti na příležitosti. Obvykle se začíná předkrmem (Vorspeise), pak je na řadě polévka (Suppe), hlavní jídlo (Hauptspeise) s několika přílohami (Beilagen), a končí se desertem - koláčem (Kuchen) nebo dortem (Torte). K chutnému jídlu Rakušané rádi pijí pivo, víno nebo nasládlý sekt.
Tradice popíjení kávy je v Rakousku velmi silná a dlouhá, do r. 1730 měla Vídeň již tři desítky kaváren. Nejznímější jména jsou Meinl Kaffee a Eduscho, nejoblíbenější druh Mocca, a přidává se k ní mléko, šlehačka, cukr, čokoláda a různé druhy alkoholu.
Fast Facts
- Rozloha: 83 858 km2
- Počet obyvatel: 8 210 281
- Hlavní město: Vídeň
- Úřední jazyk: němčina
- Měna: euro
- Náboženství: římskokatolická
- Klima: mírné kontinentální
- Člen EU: Ano
- Nakupování: lyžařská výzbroj a výstroj, káva, cukroví, ruční práce, porcelán