Koláč naslano s Ajvarem a čabajkou
- Recept od coolinarika.com -Tímto slaným koláčem ohromíte rodinu, přátele i děti. Skvělý k zakousnutí pro návštěvy i jako svačina či lehká večeře. Ajvar a čabajka mu dodají správnou chuť a šmrnc.
Příprava
Do misky dáme mouku, droždí, sůl, med a zalejeme teplou vodou. Promícháme, přilejeme olej a uhněteme těsto. Přikryjeme těsto látkovou utěrkou a dáme ho odležet na teplé místo. Mezitím si připravíme omáčku. V pánvi si rozpálíme olivový olej, opečeme na něm jemně nasekanou cibuli, až změkne tak přidáme protlak. Dobře promícháme a přidáme krájená i pasírovaná rajčata a Ajvar. Promícháme a poté dochutíme bazalkou, solí a pepřem. Vaříme alespoň 15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části a vyválíme do obdélníkového tvaru. Vrchní části obou těst potřeme připravenou rajčatovou omáčkou, poklademe čabajku nakrájenou na tenčí kolečka a stejně nakrájenou mozzarellu a těsto zamotáme (delší stranou). Vrchní část smotaného těsta potřeme žloutkem, posypeme parmezánem a dáme do pekáče. Pečeme na 200°C asi 30 minut dozlatova. Upečené necháme vychladnout a podáváme se zbytkem omáčky, pokud nezbyla tak s Ajvarem.
Rada: Tip 1: Pokud nemáte čas na přípravu rajčatové omáčky, použijte jen Ajvar. Tip 2: Těsto si rozválejte na pečícím papíru, jednodušeji ho pak přenesete do pekáče.