Krkovička s Ajvarem a česnekovou topinkou

Rychlá a česnekem s bylinkami provoněná večeře – to je krkovička s topinkou a Ajvarem. Nezapomeňte na pivo – nejen do marinády.

  • 25 min
Krkovička s Ajvarem a česnekovou topinkou

Ingredience

  • 1 cibule
  • 4 plátky krkovice
  • K podávání: jemný Ajvar Podravka, topinky z klasického českého chleba, osmažené na řepkovém oleji a potřené česnekem
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce medu
  • 3 dcl světlého piva
  • sůl a pepř
  • několik lístků šalvěje nebo rozmarýnu
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 6 lžic oleje

Příprava

  1. Plátkům masa na několika místech nařízneme okraje, aby se nám nekroutily. Cibuli nakrájíme na půlkolečka.
  2. Smícháme si marinádu z oleje, hořčice, prolisovaného česneku, zázvoru, posekaných lístků bylinek, soli a pepře a vmícháme do ní kolečka cibule (je lepší ji nechat takto ve větších kusech, aby se pak dala snadno vyndat). Plátky krkovice potřeme touto marinádou z obou stran, naskládáme je na sebe do misky, zakryjeme a dáme přes noc marinovat do chladničky.
  3. Druhý den si rozpálíme pánev (ideálně grilovací), jen zlehka ji potřeme olejem (maso je už mastné dost) a plátky na ní opečeme z každé strany 4 minuty. Opečené plátky naskládáme na sebe na list alobalu, zabalíme a necháme cca 5 minut odpočívat, mezitím si doděláme šťávu - do pánve k výpeku přilijeme pivo, med, osolíme a opepříme, necháme mírně zredukovat, abychom měli tolik šťávy, kolik chceme. Ochutnáme a dochutíme.
  4. Na závěr rozpustíme ve šťávě lžíci másla a vrátíme do pánve maso, vypneme plamen a zakryjeme ho pokličkou, aby se prohřálo a obalilo šťávou. Mezitím si na jiné pánvi klasickým způsobem opečeme topinky na oleji, opečené topinky vysušíme papírovou utěrkou a potřeme rozpůleným stroužkem česneku. Maso podáváme s topinkou a na kraj talíře dáme kopeček jemného Ajvaru Podravka.