Zimní květákové kari
- Recept od coolinarika.com -Vyzkoušejte netradiční přípravu květáku s rajčaty a cizrnou na kari. Uvidíte, že vás zahřeje v těchto chladných zimních měsících.
Příprava
Cizrnu slijeme a uvaříme v nové vodě dle návodu do měkka (vodu nesolíme). Máslo rozpustíme v kastrolu. Mezitím si pokrájíme česnek na jemné plátky, nastrouháme do misky zázvor a najemno nasekáme chilli papričky (pokud to nemáte rádi moc pálivé, zbavte je raději semínek). Česnek, zázvor a chilli poté dáme na rozpuštěné máslo, promícháme a cca 2 minuty opékáme na mírném plameni. Pak přidáme všechno koření a za stálého míchání opět asi minutu opékáme, až se koření krásně rozvoní. Pak přidáme konzervovaná rajčata Podravka, sůl, pepř a necháme mírným varem probublávat. Květák očistíme a rozebereme na růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky o hraně cca 3 cm, mrkve očistíme a pokrájíme na silnější šikmé plátky. Takto připravenou zeleninu přidáme do kastrolu, podle potřeby mírně podlijeme vodou (jen aby se směs dusila a nepřipalovala), přiklopíme pokličkou a necháme cca 30 minut probublávat, zelenina by měla být skutečně měkká. Když je kari uvařené, vmícháme do něj citronovou šťávu, bílý jogurt a nasekané čerstvé bylinky (trochu si necháme na ozdobu). Přidáme uvařenou cizrnu. Kari znovu zakryjeme pokličkou a necháme chvíli odpočívat. Nejlepší totiž je, když se alespoň trochu rozleží. Zatímco kari odpočívá, v klidu si uvaříme dlouhozrnnou rýži Lagris podle návodu na obalu. Před podáváním kari jen přihřejeme, je-li to třeba.