Benátské risotto s hříbky
- Recept od coolinarika.com -Pravé italské risotto podlité suchým bílým vínem a dozdobené parmazánem - to je lahoda. Vyzkoušejte náš recept s hříbky - osvědčenou klasiku. Nezapomeňte, že risotto po uvaření by mělo být stále stále krémové, až tekuté.
Příprava
Asi dvě hodiny předem si namočíme sušené hřiby do trošky vody. V kastrolu si pak rozpustíme 3 lžíce másla a necháme na něm zpěnit najemno nakrájené šalotky. Pak přisypeme i rýži a osmahneme ji s máslem a cibulkou, až se krásně rozvoní. Rýži předtím neoplachujeme, zbytečně bychom ji zbavili škrobu, kterého má být italské rizoto plné. Po opečení zalijeme rýži vínem, jen lehce promíchneme a na mírném plameni necháme víno vsáknout do rýže (bude to trvat asi 2 minuty). Poté přidáme houby a zalijeme troškou vývaru (řekněme 0,5 dl). Promícháme a počkáme, až se vývar vstřebá do rýže. Takto postupně rizoto “dokrmujeme” vývarem, dokud nebude mít rýže správnou konzistenci – jádro rýže by mělo být tvrdé, a rizoto jako celek krémové. Na závěr vmícháme nastrouhaný parmazán, nasekanou petržel a zbylou lžíci másla. Ochutnáme, zda není třeba dosolit a dopepřit (záleží na chuti vývaru).
Servírování: Podáváme horké.