Benátské risotto s hříbky

Pravé italské risotto podlité suchým bílým vínem a dozdobené parmazánem - to je lahoda. Vyzkoušejte náš recept s hříbky - osvědčenou klasiku. Nezapomeňte, že risotto po uvaření by mělo být stále stále krémové, až tekuté.

  • 35 min
Benátské risotto s hříbky

Ingredience

  • 4 lžíce másla
  • 2 šalotky
  • 360 g rýže carnaroli Lagris
  • 1,5 dcl suchého bílého vína
  • 0,8 l zeleninového vývaru
  • 120 g strouhaného parmazánu
  • hrst hladkolisté petržele
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • šálek sušených hříbků

Příprava

  1. Asi dvě hodiny předem si namočíme sušené hřiby do trošky vody. V kastrolu si pak rozpustíme 3 lžíce másla a necháme na něm zpěnit najemno nakrájené šalotky. Pak přisypeme i rýži a osmahneme ji s máslem a cibulkou, až se krásně rozvoní.
  2. Rýži předtím neoplachujeme, zbytečně bychom ji zbavili škrobu, kterého má být italské rizoto plné. Po opečení zalijeme rýži vínem, jen lehce promíchneme a na mírném plameni necháme víno vsáknout do rýže (bude to trvat asi 2 minuty).
  3. Poté přidáme houby a zalijeme troškou vývaru (řekněme 0,5 dl). Promícháme a počkáme, až se vývar vstřebá do rýže. Takto postupně rizoto “dokrmujeme” vývarem, dokud nebude mít rýže správnou konzistenci – jádro rýže by mělo být tvrdé, a rizoto jako celek krémové.
  4. Na závěr vmícháme nastrouhaný parmazán, nasekanou petržel a zbylou lžíci másla. Ochutnáme, zda není třeba dosolit a dopepřit (záleží na chuti vývaru).

Servírování: Podáváme horké.