Ratatouille
- Recept od coolinarika.com -Kdo by neznal restovanou zeleninu s bylinkami a česnekem? Vhodná i jako doplněk k masitým pokrmům.
Příprava
Všechnu zeleninu očistíme a pokrájíme na přibližně stejné kousky, česnek stačí oloupat a přepůlit. V kastrolu rozehřejeme olivový olej a postupně za občasného promíchání přidáváme zeleninu. Začneme lilkem, po několika minutách přidáme cibuli, česnek, sůl a provensálské koření. Po dalších několika minutách papriky, na závěr rajčata a cukety. Hned po nich nalijeme do směsi víno, zakryjeme pokličkou a necháme ještě asi 30 minut dusit. Většinu čerstvých bylinek (necháme stranou trošku bazalky) vmícháme do ratatouille těsně před koncem varu, ještě tři minuty povaříme a pak vypneme plamen a pod pokličkou necháme pět minut rozležet. Ochutnáme, zda není potřeba přisolit, můžeme i přisladit třtinovým cukrem nebo přikyselit balzamikem (to záleží na chuti a zralosti zeleniny). Ozdobíme bazalkou a kvítky tymiánu, oregana či levandule – nemusíme je samozřejmě mít všechny, použijeme zkrátka to, co zrovna kvete v květináči (pokud to není chemicky ošetřeno).