Hasselback brambory s Ajvarem, slaninou a sýrem

Touto méně tradiční přípravou brambor si všechny omotáte kolem prstu! Dobrota, kterou si můžete udělat na oběd i večeři. Skvělý doplněk bude zeleninový salát.

  • 90 min
Hasselback brambory s Ajvarem, slaninou a sýrem

Ingredience

  • 1 polévková lžíce Ajvaru jemného či pikantního Podravka
  • 1 střední brambora, nejlépe podlouhlá (délka 8-10 cm)
  • hrst čerstvých bylinek (pažitka, oregano, apod.)
  • 1 polévková lžíce řeckého jogurtu
  • 50 g nastrouhaného Cheddaru (nebo jiného tučnějšího sýru)
  • 1 lžička sušeného česneku
  • špetka soli
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 tenký plátek slaniny

Příprava

  1. Na plech dáme pečící papír a rozehřejeme troubu na 200°C.
  2. Brambory řádně omyjeme, tak abychom se zbavili veškerých nečistot, slupku však necháme. Na pevném prkénku brambory nakrojíme na proužky silné 2-3 mm, ale nerozkrojíme je úplně.
  3. Brambory dáme na plech a všechny řezy potřeme Ajvarem. Zakápneme olivovým olejem, osolíme a posypeme sušeným česnekem a dáme péct. Pečeme cca 1 hodinu doměkka.
  4. Plech vyjmeme z trouby, dáme do každého řezu kousek slaniny a zasypeme sýrem. Pečeme dalších 20-25 min dozlatova.
  5. Hotové brambory podáváme s řeckým jogurtem a posypané bylinkami.

Rada: Doba pečení brambor závisí na jejich velikosti. Nejvhodnější jsou brambory rané, ale můžete použít jakékoliv s nepříliš tuhou slupkou.