Hasselback brambory s Ajvarem, slaninou a sýrem
- Recept od coolinarika.com -Touto méně tradiční přípravou brambor si všechny omotáte kolem prstu! Dobrota, kterou si můžete udělat na oběd i večeři. Skvělý doplněk bude zeleninový salát.
Příprava
Na plech dáme pečící papír a rozehřejeme troubu na 200°C. Brambory řádně omyjeme, tak abychom se zbavili veškerých nečistot, slupku však necháme. Na pevném prkénku brambory nakrojíme na proužky silné 2-3 mm, ale nerozkrojíme je úplně. Brambory dáme na plech a všechny řezy potřeme Ajvarem. Zakápneme olivovým olejem, osolíme a posypeme sušeným česnekem a dáme péct. Pečeme cca 1 hodinu doměkka. Plech vyjmeme z trouby, dáme do každého řezu kousek slaniny a zasypeme sýrem. Pečeme dalších 20-25 min dozlatova. Hotové brambory podáváme s řeckým jogurtem a posypané bylinkami.
Rada: Doba pečení brambor závisí na jejich velikosti. Nejvhodnější jsou brambory rané, ale můžete použít jakékoliv s nepříliš tuhou slupkou.