Ryba na lisabonský způsob

O přímořských národech je známé, že umí chutně a především zdravě připravovat ryby a mořské plody. Tento recept pochází ze slunného Portugalska a jak by se dalo čekat, jídlo je lehké a nechybí v něm olivový olej.

  • 40 min
Ryba na lisabonský způsob

Ingredience

  • 350 g cibule
  • 500 g rajčat
  • 100 ml olivového oleje
  • trochu pálivé papriky
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 2 bobkové listy
  • petržel
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce Podravka přísady do jídel
  • 800 g filé z mořské štiky nebo tresky
  • 750 g brambor
  • 4 stroužky česneku

Příprava

  1. Nakrájíme rajčata, cibuli, česnek a oloupané brambory na kolečka a rybí filé na větší kousky.
  2. Do nádoby poskládáme střídavě do vrstev rajčata, brambory, cibuli, česnek a ryby. Brambory a rybu posypeme trochou Podravka přísady, soli a pepře. Skládáme, dokud nespotřebujeme všechny složky, přičemž poslední vrstvou budou brambory.
  3. Přidáme ješte nasekanou petrželovou nať, bobkový list a všechno dochutíme sladkou a pálivou paprikou. Přelejeme 100 ml vody a olivovým olejem.
  4. Přikryté vaříme na mírném ohni bez míchání. Podle potřeby potřeseme nádobou. Jakmile jsou brambory měkké, pokrm je hotový.

Servírování: Rybu na lisabonský způsob můžeme podávat jako samostatný rybí pokrm při různých příležitostech a v každém ročním období, pokrm je vhodný na dny půstu.

Rada: Tento pokrm můžete připravit také v troubě v zapékací misce. Místo poklice použijte alobal. Zapékejte půl až tři čtvrtě hodiny.