Ryba na lisabonský způsob
- Recept od coolinarika.com -O přímořských národech je známé, že umí chutně a především zdravě připravovat ryby a mořské plody. Tento recept pochází ze slunného Portugalska a jak by se dalo čekat, jídlo je lehké a nechybí v něm olivový olej.
Příprava
Nakrájíme rajčata, cibuli, česnek a oloupané brambory na kolečka a rybí filé na větší kousky. Do nádoby poskládáme střídavě do vrstev rajčata, brambory, cibuli, česnek a ryby. Brambory a rybu posypeme trochou Podravka přísady, soli a pepře. Skládáme, dokud nespotřebujeme všechny složky, přičemž poslední vrstvou budou brambory. Přidáme ješte nasekanou petrželovou nať, bobkový list a všechno dochutíme sladkou a pálivou paprikou. Přelejeme 100 ml vody a olivovým olejem. Přikryté vaříme na mírném ohni bez míchání. Podle potřeby potřeseme nádobou. Jakmile jsou brambory měkké, pokrm je hotový.
Servírování: Rybu na lisabonský způsob můžeme podávat jako samostatný rybí pokrm při různých příležitostech a v každém ročním období, pokrm je vhodný na dny půstu.
Rada: Tento pokrm můžete připravit také v troubě v zapékací misce. Místo poklice použijte alobal. Zapékejte půl až tři čtvrtě hodiny.