Pašticáda s noky
- Recept od coolinarika.com -S reprezentativní dalmátskou specialitou se můžeme setkat na různé způsoby. Podle tohoto receptu ji připravíte pro zvlášť vybranou společnost a příležitost.
Příprava
Maso omyjte, osušte a prošpikujte proužky slaniny. Dobře ho osolte, potřete hořčicí a olejem, a takto připravené nechte odpočinout nejméně 2 hodiny nebo přes noc. Na rozpáleném oleji maso prudce opečte po všech stranách. Vyjměte maso a na stejném oleji krátce orestujte nakrájenou cibuli, česnek a zeleninu. Vraťte maso do pánve, přidejte Podravka Natur přísadu do jídel a duste pod pokličkou, za občasného podlévání menším množstvím směsi vína a vody asi 2 hodiny. Když je maso napůl měkké, přidejte rozmíchaný rajský protlak Podravka a pak i omyté švestky, fíky a na čtvrtky nakrájené jablko. Před koncem dušení přidejte bobkový list, rozmarýn, mateřídoušku, opepřete a dle chuti osolte. Vyjměte maso, nakrájejte jej na plátky a dejte na zahřátý talíř. Zeleninu s omáčkou prolisujte, provařte a nalijte na maso.
Servírování: Jako přílohu k pašticádě se nejčastěji podávají vařené noky. Na přípravu noků uvařte brambory, oloupejte a ještě horké prolisujte. Přidejte mouku, máslo, vejce a posolte. Vypracujte těsto a rozdělte ho na dva až tři díly. Z každého dílu vytvořte váleček a nakrájejte jej na stejně velké kousky. Noky vařte ve vroucí osolené vodě asi 10 minut a sceďte.
Rada: Do scezené omáčky můžete přidat rozinky namočené v trošce bílého vína.