Jemný houbový guláš

Inspiraci na tento houbový guláš jsme nalezli na slovinském statku "Jelenov greben", na kterém se pěstují výborné žampiony. Nechte se inspirovat také.

  • 45 min
Jemný houbový guláš

Ingredience

  • 10 g sušených hříbků
  • 600 g hub (žampióny, hlíva, kuřátka, hříbky)
  • 1 lžíci Podravka přísady do jídel
  • 200 g brambor
  • vinný ocet
  • 1 lžičku škrobové moučky
  • 100 ml kysané smetany
  • 3 stroužky česneku
  • tymián
  • majoránku
  • sůl
  • pepř
  • petržel
  • celerovou nať
  • 2 mrkve
  • 1 cibuli
  • 40 g uzené slaniny
  • 3 lžíce oleje
  • bobkový list

Příprava

  1. Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky, mrkev na kolečka a cibuli nasekáme.
  2. Na zahřátém oleji opečeme slaninu, cibuli a potom mrkev. Poté přidáme scezené a nakrájené sušené hříbky a houby. Dobře opečeme, zaprášíme Podravkou a vše dusíme podle potřeby za stálého podlévání horkou vodou.
  3. Když houby napůl změknou, přidáme bobkový list, celerovou nať, majoránku, osolíme a pokračujeme v pomalém vaření. Před koncem guláš okořeníme.
  4. Škrobovou moučku rozmícháme v trošce vody, přidáme kysanou smetanu, nasekaný česnek, petržel a trochu vinného octa. Brambory uvaříme zvlášť, rozmačkáme je a vmícháme do guláše.

Servírování: Podáváme s bramborovou kaší nebo zvlášť uvařenými bramborami, které nakrájíme na kostky a vmícháme do guláše.

Rada: Pokud jste houbový guláš už jednou vyzkoušeli, zkuste vyměnit brambory za houskový knedlík.