Sarma s uzeným masem
- Recept od coolinarika.com -Sarma je turecký název a skrývá masovou náplň, která je zabalena v listech zelí nebo v listech vinné révy. Obvykle ji podáváme s bramborovou kaší nebo s domácím chlebem. Tato pochoutka se zakořenila především mezi našimi novoročními pokrmy.
Příprava
Na lžíci oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Maso, prolisovaný česnek, orestovanou cibuli, slaninu, vejce, rýži, vodu, červenou mletou papriku, pepř, přísadu do jídel Podravka Natur a sůl dobře promíchejte. Listy zelí oddělte, vykrojte silnou střední část a omyjte je pod tekoucí vodou. Připravené listy naplňte masovou směsí a srolujte. Polovinu krájeného zelí prostřete na dno nádoby, naskládejte nakrájená žebírka, na ně připravené sarmy, přidejte bobkový list, celý pepř a pokryjte zbylým nakrájeným zelím Zalijte vodou a vařte na mírném ohni asi 2 hodiny. Na jíšku osmahněte na oleji mouku dozlatova. Za stálého míchání přidejte mletou červenou papriku, Podravka rajčata a vodu. Potom přimíchejte jíšku do sarmy a ještě krátce povařte.
Servírování: Sarmu podávejte s vařenými brambory.
Rada: Místo žebírek můžete použít plátky masité slaniny.