Varaždinská hostina
- Recept od coolinarika.com -Vraždinská hostina je jídlo typické pro severozápadní Chorvatsko. Toto jídlo je chutnou kombinací uzeného masa a zdravého kyselého zelí.
Příprava
Drcený kmín smíchejte s prolisovaným česnekem, solí a Podravka přísadou. Částí této směsi potřete vepřová žebírka a nechte marinovat nejméně 1 hodinu. Zelí důkladně prolijte vodou, zvlášťě pokud je příliš kyselé. Koleno krátce povařte. Do nádoby dejte zelí, uvařené koleno a zbylou část směsi česneku, soli, kmínu a Podravka přísady. Přelijte vodou a pomalu vařte, dokud vše nezměkne. Zatímco se zelí vaří, dejte do předehřáté trouby péci na sádle připravená žebírka. Během pečení podlévejte podle potřeby vodou. Vařené koleno a pečená žebírka nakrájejte na menší kusy. Na zahřátý taliř dejte kyselé zelí a navrch nakrájené maso.
Servírování: Jako přílohu k tomuto originálnímu varaždinskému jídlu můžete podávat halušky. Podle starého zvyku tohoto kraje se mohou halušky přelít také směsí nakrájené slaniny a mletých tykvových semínek.