Brazilské kuře s kokosovým mlékem

Kokosové mléko je jednou z nepostradatelných ingrediencí brazilské kuchyně. Často se používá v kombinaci s masem, ale samozřejmě také jako součást osvěžujících nápojů a koktejlů. Vyzkoušejte toto příjemně ochucené kuře doplněné kokosovým mlékem a dopřejte si exotickou brazilskou chuť.

  • 60 min
Brazilské kuře s kokosovým mlékem

Ingredience

  • 4 velké kuřecí řízky (cca 800 - 900 g)
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 1 lžíce Podravka přísady do jídel
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 150 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 čerstvá pálivá zelená paprika
  • 600 g rajčat
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 kostka slepičího bujónu Podravka

Příprava

  1. Kuře omyjte a dobře osušte.
  2. Smíchejte kmín, kurkumu, kajenský pepř, koriandr a Podravka přísadu do jídel. Směs koření vetřete do kuřecích řízků.
  3. Dvě lžíce olivového oleje zahřejte v pánvi.
  4. Vložte kuře a smažte na středním plameni cca 10 minut z každé strany nebo dokud kuře nebude hotové.
  5. Hotové kuře vytáhněte a do pánve přidejte zbývající olej, jemně nakrájenou cibuli, utřený česnek, nastrouhaný zázvor a nakrájenou pálivou zelenou papriku (semínka odstraňte). Restujte na slabém plameni, dokud cibule nezesklovatí (cca 5 minut).
  6. Rajčata oloupejte a odstraňte z nich semínka. Nakrájejte je a přidejte k cibuli. Restujte dalších 5 až 8 minut.
  7. Přidejte kostku slepičího bujónu, kokosové mléko a přiveďte k varu. Krátce povařte, stáhněte z plotny a přimíchejte nakrájenou petrželku. Osolte a opepřete dle chuti.

Servírování: Omáčku přelijte přes kuře a podávejte s rýží.

Rada: Pokud nemáte kokosové mléko, můžete nastrouhaný kokos namočit do plnotučného mléka nebo smetany na vaření. Před vařením sceďte nebo použijte i se strouhaným kokosem.