Jáhlový nákyp s dýní a rozinkami

Jáhly jsou pro přípravu sladkých pokrmů jako stvořené. Nákypem s dýněmi a rozinkami prostě nemůžete udělat chybu.

  • 65 min
Jáhlový nákyp s dýní a rozinkami

Ingredience

  • 750 ml mléka
  • 300 g jáhel Lagris
  • 70 g másla
  • 4 vejce
  • 80 g rozinek
  • 500 g dužniny z dýně
  • špetka soli
  • 70 g medu

Příprava

  1. Jáhly důkladně propláchneme v horké vodě (klidně i vícekrát) a dáme okapat.
  2. Do hrnce si nalijeme mléko, dáme jej vařit a přidáme špetku soli. Do rozehřátého mléka vsypeme jáhly a za občasného míchání pozvolna vaříme 15 až 20 minut.
  3. Když je z jáhel téměř kaše, nádobu odstavíme a necháme částečně vychladnout. Dužninu z dýně nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce a podlijeme mírně vodou.
  4. Dužninu z dýně nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce a podlijeme mírně vodou.
  5. Dusíme doměkka, poté přidáme propláchnuté rozinky a med, důkladně promícháme a znovu krátce povaříme.
  6. Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Žloutky společně s připravenou dýní, medem a rozinkami zamícháme do vychladlé jahelné kaše.
  7. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do směsi.