Jáhlový nákyp s dýní a rozinkami
- Recept od coolinarika.com -Jáhly jsou pro přípravu sladkých pokrmů jako stvořené. Nákypem s dýněmi a rozinkami prostě nemůžete udělat chybu.
Příprava
Jáhly důkladně propláchneme v horké vodě (klidně i vícekrát) a dáme okapat. Do hrnce si nalijeme mléko, dáme jej vařit a přidáme špetku soli. Do rozehřátého mléka vsypeme jáhly a za občasného míchání pozvolna vaříme 15 až 20 minut. Když je z jáhel téměř kaše, nádobu odstavíme a necháme částečně vychladnout. Dužninu z dýně nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce a podlijeme mírně vodou. Dužninu z dýně nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce a podlijeme mírně vodou. Dusíme doměkka, poté přidáme propláchnuté rozinky a med, důkladně promícháme a znovu krátce povaříme. Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Žloutky společně s připravenou dýní, medem a rozinkami zamícháme do vychladlé jahelné kaše. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do směsi.